There was an error in this gadget

HCL Sample Technical Questions (DBMS)

8 questions1) Atomicity is _____
Options
a) Either all actions are carried out or none are. Users should not have to worry about the effect
of incomplete transactions. DBMS ensures this by undoing the actions of incomplete transactions.
b) A concept which is used to model a relationship between a collection of entities and
relationships. It is used when we need to express a relationship among relationships.
Answer : a) Either all actions are carried out or none are. Users should not have to worry
about the effect of incomplete transactions. DBMS ensures this by undoing the actions of
incomplete transactions.
2) The phase that identifies an efficient execution plan for evaluating a query that has the
least estimated cost is referred to as___.
Options
a) Query optimization
b) Query String
Answer : a) Query optimization
3) Expansion of DDL is _____.
Options
a) Data Description Language
b) Data Definition Language
c) Data Degree Language
Answer : Data Definition Language
4) A collection of conceptual tools for describing data, data relationships data semantics
and Constraints is called as_____.
Options
a) Data base
b) Table
c) Data model
Answer: Data model
5) ______ is copying the three sets of files (database files, redo logs, and control
file) when the instance is shut down. This is a straight file copy, usually from the disk
directly to tape. You must shut down the instance to guarantee a consistent copy.
Options
a) cold backup
b) hot backup
c) Armstrong Rules
Answer: cold backup
6) _______ is a program module, which ensures that database remains in a consistent
state despite system failures and concurrent transaction execution proceeds without
conflicting.
Options
a) Transaction manager
b) File manager
c) None of these
Answer: Transaction manager
7) _______ is a program module that provides the interface between the low-level data
stored in database, application programs and queries submitted to the system.
Options
a) Buffer manager
b) Storage manager
C) None of these
Answer : Storage manager
8) A _____ with respect to DBMS relates to user commands that are used to interact with a
data base.
Options
a) Connection string
b) Query String
c) Query
Answer : Query

0 comments:

Post a Comment

Advertizement

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Premium Wordpress Themes